Делба
Books Forge
1.2.1 6.4mb

Books Forge дава възможност на читателите да свалят безплатно приложения с безплатна литература от поредицата "Българска класика". Целта е да се улесни достъпа на учениците до учебна литература и възможността да се четат произведенията във всеки удобен момент. Може да разгледате останалите книги в нашия Google Play профил.

За да ползвате приложението не е необходимо да сваляте допълнителен четец. Всяко произведение е самостоятелна апликация. Вие преценявате кое от тях да оставите на телефона си или кое да изтриете. Целим да дадем възможността на хората да разполагат с библиотека от любимите си български произведения.

Books Forge запаметява до коя страница сте стигнали, можете да споделите любим цитат, има възможност за избор между дневен и нощен режим и сила на подцветката, шрифт и големина и можете да преминавате от една глава в друга по избор от съдържанието.

„Делба“ е стихотворение на Христо Ботев. Отпечатано е за първи път във вестник „Свобода“ през 1870 година с посвещение „Любену Каравелову“. Ботев го печата отново в бр. 1 на вестник „Дума“, за да подчертае идейната връзка между органа на революционната партия и своя вестник. При последната публикация посвещението липсва, а в „Песни и стихотворения“ поетът е изоставил всички посвещения.
Не е известно кога точно е създадена творбата, поетът я поднася на читателите почти едновременно с „Елегия“. Между двете стихотворения се открива тясна идейна връзка, независимо, че са твърде различни по тема, по настроение и по художествени похвати. Революционният подтекст на „Елегия“ излиза на преден план и става конкретна програма за действие чрез слово („дума заветна“) и дело („на смърт да вървим“).

Content rating: Everyone

Requires OS: 4.0.3 and up

...more ...less