Помниш ли, помниш ли тихия...
Books Forge
1.2.1 6.4mb

Books Forge дава възможност на читателите да свалят безплатно приложения с безплатна литература от поредицата "Българска класика". Целта е да се улесни достъпа на учениците до учебна литература и възможността да се четат произведенията във всеки удобен момент. Може да разгледате останалите книги в нашия Google Play профил.

За да ползвате приложението не е необходимо да сваляте допълнителен четец. Всяко произведение е самостоятелна апликация. Вие преценявате кое от тях да оставите на телефона си или кое да изтриете. Целим да дадем възможността на хората да разполагат с библиотека от любимите си български произведения.

Books Forge запаметява до коя страница сте стигнали, можете да споделите любим цитат, има възможност за избор между дневен и нощен режим и сила на подцветката, шрифт и големина и можете да преминавате от една глава в друга по избор от съдържанието.

"Помниш ли,помниш ли тихия двор" на Димчо Дебелянов е публикувана за първи път през 1912 г. в сп. “Родно изкуство” под заглавие “Елегии”. През 1914 г. тя е включена без заглавие в цикъл стихотворения, наречен “Елегии”, а в стихосбирката “Стихотворения” (1920 г.) Димитър Подвързачов и Н. Лилиев включват в този цикъл и “Да се завърнеш в бащината къща”.

Елегията на Дебелянов е изповед - монолог на самотния, неразбран човек, и драматичен диалог между две контрастни психологически състояния на Аза. Миналото, изживяно в пределите на "тихия дом с белоцветните вишни", е съхранило очарованието на неповторимото тайнство. Символният образ на дома е знак за покоя и уюта на родното. Това свещено пространство на тишината е разграничено от неназованото битие, което го обгражда.

Content rating: Everyone

Requires OS: 4.0.3 and up

...more ...less