Eid al Adha Mubarak (Melayu)
Ihsan Creative Nation
1.3 Varies with device
Aplikasi Eid al Adha Mubarak (Melayu) ini mengandungi maklumat berkaitan dengan ibadah utama muslim di bulan Zulhijjah. Aplikasi ini bukan sahaja untuk kemudahan umat islam melaksanakan ibadah tetapi juga untuk mereka yang bukan islam yang ingin belajar mengenai ibadah umat islam.

Eid al Adha, Eid Adha, Eidul Adha atau Aidiladha; kesemuanya adalah ejaan yang berbeza untuk hari raya aidiladha. Hari raya aidiladha ini merupakan perayaan utama muslim setiap tahun yang disambut dua bulan selepas hari raya aidilfitri; iaitu pada setiap 10 Zulhijjah.

Perayaan ini juga dikenali sebagai hari raya haji atau hari raya qurban kerana pada bulan zulhijjah ini juga disyariatkan dua ibadah yang penting dalam islam; ibadah haji dan ibadah qurban.

Disebabkan terhimpunnya beberapa ibadah utama muslim dalam satu tempoh yang singkat, tidak ramai orang tahu bagaimana cara yang terbaik untuk beramal untuk ibadah-ibadah ini, di samping untuk tahu perkara-perkara sunat, makruh atau haram yang berkaitan dengan ibadah-ibadah ini.

Aplikasi Eid al Adha Mubarak (Melayu) ini menyusun maklumat yang berkaitan dengan ibadah pada bulan Zulhijjah ini dalam bentuk grafik dah susunan yang memudahkan penggunanya.

Antara kandungan yang terdapat dalam aplikasi Eid al Adha Mubarak (Melayu) ini:

: Countdown untuk Hari Arafah dan Hari Raya Aidil Adha. Apa itu Hari Arafah?

: Latar Belakang Aidil Adha. Apakah kisah-kisah disebalik ibadah yang disyariatkan pada bulan Zulhijjah ini?

: Fiqh berkaitan dengan ibadah qurban. Apakah dia perkara-perkara sunat, makruh dan haram semasa berqurban?

Muat turun Eid al Adha Mubarak (Melayu) untuk dapatkan jawapan kepada soalan-soalan di atas.

Aplikasi Eid al Adha Mubarak (Melayu) ini akan dikemas kini dari semasa ke semasa untuk ditambah dan diperbaiki isi kandungannya. Matlamat utama aplikasi ini adalah untuk memudahkan kesemua penggunanya untuk mendapatkan maklumat serta memahami ibadah umat islam.

Muat turun aplikasi Eid al Adha Mubarak (Melayu) sekarang! Insya Allah bermanfaat kepada anda.

Content rating: Everyone

Requires OS: 4.0.3 and up

...more ...less